Titulky k finále první série jsou hotové!

Dnes vám přinášíme titulky k dvaadvacáté a zároveň finálové epizodě první série s názvem There But For The Grace Of God.

Titulky pro vás připravili Honzajs000, Valada06 a cev. Sedí na verzi .x264-LOL.

Stahovat je můžete zde.

Elizabeth je poslána vyslechnout Juliet, ta všem zatvrzele odmítá cokoliv prozradit a řekne Bess, a Elizabeth  se tak musí pokusit najít způsob, jak ji donutit mluvit. Aby toho nebylo málo, senátor Raymond Caruthers zahájí vyšetřování zapletení americké vlády v překaženém iránském převratu a předvolá Elizabeth. Stevie se ještě víc sblíží s Harrisonem.

Ještě pár poznámek k překladu:

Executive privilege (překládáno jako „utajení informací“) je nástroj, kterým disponuje jen a pouze Prezident USA a jím výslovně pověřené orgány. Jako jeden z prvků brzd a rovnovah mezi zákonodárnou, výkonnou a soudní mocí slouží k ochraně hlavně moci výkonné. Zamezuje tomu, aby byli jedinci vykonávající výkonnou moc stíháni za své akty zákonodárnou a soudní mocí (kterou představuje i Senátní vyšetřovací komise). V harmonicky fungujícím státě by k jeho vydání teoreticky nemělo docházet. Vydává se jen ve výjimečných případech, kdy mezi státníky panují rozkoly, a chtějí si jednoduše házet klacky pod nohy využíváním své moci.

Co se Senátní vyšetřovací komise, je to orgán Senátu Spojených států amerických. Podobně jako v naší vládě je rezort financí apod., i Senát má svou strukturu, a jedním z článků je právě tato Komise, jejímiž členy je pár vyvolených Senátorů.

Pátý dodatek je součástí Listiny práv (ta v sobě obsahuje prvních deset dodatků) a jako taková je včetně všech 27 ratifikovaných dodatků nedílnou součástí americké Ústavy. Pátý dodatek je v americkém trestním právu velice využívanou a oblíbenou zdržovací taktikou. Zakazuje totiž soudit za vážné zločiny, pokud se žaloba neopírá o nepopiratelné a prokazatelné důkazy, zamezuje násobnému souzení za stejný zločin, dává obviněným právo odmítnout svědectví proti sobě samým a zaručuje právo na řádný soudní proces. V Ústavě České republiky jsou všechny zmíněné zásady rovněž obsaženy. Jen jsou rozesety do mnoha článků. Nicméně, jak poznamenal Mike B., na rozdíl od ČR, se tohoto článku musí obžalovaný dovolávat, což ale na druhou stranu dává najevo, že skutečně něco provedl a něco tají. Paradox…

Jinak, moc děkuji celému týmu, který se na realizaci titulků podílel. I když se tým a jeho složení mnohokrát měnily a hned v začátcích jsme museli čelit nepřízni času, který překlad titulků posunul o půl roku, nakonec se podařilo dojet do konce. Děkuji všem, kteří s námi měli trpělivost, zachovali nám přízeň a sledovali naši práci.

V říjnu startuje druhá řada a máme v plánu určitě pokračovat, tentokrát v reálném čase, ne se zpožděním, tak, aby překlad byl do následující epizody vždy hotový.

Doufám, že se vám finále bude líbit a těšíme se na viděnou v říjnu u druhé série. Nezapomeňte pravidelně sledovat náš web, na kterém si pro vás jako vždy připravujeme novinky ze světa Madam Secretary a samozřejmě neopomineme ani novinky o druhé řadě.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *