Madam Secretary předpovídá budoucnost

Madam Secretary má podle slov svých tvůrců čerpat inspiraci z doby, kdy na ministerstvu zahraničí USA působila Hillary Clintonová. Již několikrát jsme se ale setkali s tím, že tento seriál reaguje na současné politické dění. Elizabeth se musí potýkat například se současnou politikou Ruska, krizí na východní Ukrajině, či Islámským státem.

 

 

 

A právě kolem Islámského státu se točila i nejnovější epizoda. Administrativně prezidenta Daltona se podařilo pomocí dronového útoku odstranit Jihadi Judda, který byl očividně vytvořen podle skutečné postavy Jihadi Johna, britského občana, který odešel z vysoké školy, odletěl do Sýrie a přidal se k Islámskému státu.

 

S02E06 náhled

Seriálový Jihadi Judd na popravuje amerického humanitárního pracovníka.

Matka seriálového Jihadi Judda respektive Američana Adama Fanninga pracuje pro ministerstvo zahraničí USA. Ministerstvo ji vyslalo do Káhiry, kde její tehdy malý syn navštěvoval mezinárodní školu a naučil se arabsky. Poté se vrátil do Států, aby vystudoval střední školu. Jeho otec ale trpěl závažnou nemocí a zemřel v dopravní nehodě. Po vypuknutí arabského jara se Adam vrátil do Egypta, kde chtěl studovat univerzitu. Bohužel ho ale radikalizovalo muslimské bratrstvo, odešel ze školy a přidal se k ISIS.

Stejně jako seriálový Jihadi Judd i skutečný Jihadi John točil pro Islámský stát odporná propagandistická videa, ve kterých popravoval příslušníky USA a evropských států.

 

Seriál x skutečnost2

Prezident Dalton se rozhoduje, zda zlikvidovat Jihadi Judda.

Podle informací USA byl Jihadi John – stejně jako seriálový Jihadi Judd zabit úderem dronu jen pět dní po odvysílání této epizody. Buď má tedy CBS nějaké kontakty v americkém Pentagonu, nebo jsme právě byli svědkem obrovské náhody.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *